Louise Friberg om…

green… att träna korta puttar. Det flesta proffsen tränar mycket korta puttar, till och med så kort som från en meter. En kort putt anser jag är inom tre meter. Ju säkrare en spelare är på de kortare puttarna, desto mer självförtroende kommer finnas i de långa puttarna och chipparna. Såklart är känslan för långa puttar också en del av träningen på övningsgreen, men majoriteten av tiden ska gå åt till att träna de korta. Jag hörde mig för med LPGA kollegorna Sandra Gal och Brittany Lang om hur de tränar puttning. Här kommer några av deras favoritövningar.

  • Puttar från en meter: håll ned huvudet tills du hör ljudet av att bollen går i hål. Det är lätt att vilja titta upp för att se om putten går i, då vill kroppen gärna följa med blicken. Det är viktigt att vara stilla med huvudet när du puttar, för att kunna putta bättre.
  • Puttar från två meter: både höger till vänster och vänster till höger puttar. Här övar du både sikte och hastighet. På raka puttar kan en för hårt slagen boll fortfarande gå i hål. På en sned putt måste sikte och hastighet stämma för att bollen ska hålas.
  • Sätt fyra peggar runt hålet. Tänk att hålet är ett klock-ur. Sätt peggarna på klockan 12, 3, 6 och 9. Sätt varje putt från en meter. När du har gjort de och vill gå vidare i träningen är nästa steg att sätta peggarna två meter från hål och sätta puttarna därifrån. Du justerar denna övning utifrån den nivå du befinner dig. Här tränar du både på att sätta press på dig själv samt att sätta puttar. När du väl klarar denna övning stärks ditt självförtroende.
Detta inlägg är publicerat i Lifestylegolf magazine. Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.