Rörlighet

sport
Rörligheten är en av de viktigaste funktionerna för en golfare. För hur bra blir din sving om du inte kan rotera ordentligt i rygg och höft? Under en golfsving vrider vi först kroppen och roterar upp klubban bakom kroppen för att sedan svinga ned den mot bollen. Sett ovanifrån gör denna rörelse att kroppen ser ut som en fjäder. När vi vrider kroppen spänner vi fjädern för att sedan släppa den när vi svingar. Kan vi inte rotera upp klubban för att vi inte har full rörlighet kommer vi inte heller att få någon kraft i svingen eftersom kraften inte kunnat byggas upp i kroppen. En god rörlighet ger alltså en effektivare sving.

Hur tränar vi rörlighet? Det finns flera olika sätt för att träna rörlighet: Genom klassisk statisk stretch, tänja kroppen, KAT (kontraktion, avspänning, töj) eller funktionell rörlighets träning. Klassisk statisk stretch innebär att du drar ut musklerna till dess ytterläge och sedan håller där i 10-30 sekunder.  Tänjning är när du för ut kroppsdelen till ett ytterläge och utför små gungande rörelser. KAT är en metod som används av många terapeuter. Den innebär att du först spänner muskeln i några sekunder och att terapeuten passar på att töja muskeln när du slappnar av. Funktionell rörlighets träning arbetar med hela muskelslingor, inte enskilda muskler som i de tre andra metoderna. Funktionell träning används ofta inom idrotten och övningarna görs idrottsspecifika. För en golfare skulle man exempelvis kunna lokaliserar svingens ytterlägen för att sedan försöka öka rörligheten i rörelsen.

En golfare bör rörlighetsträna funktionellt så mycket som möjligt. Det gäller framförallt rotationen i ryggen och bäckenet eftersom det är från de delarna kraften kommer i flera av golfens rörelser men även runt axlar och baksida av benen är viktiga.

Detta inlägg är publicerat i Lifestylegolf magazine. Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.